Q&A - Question and Answer (vraag en antwoord)
De veelgestelde vragen en antwoorden over het project (t)huisvesting voor (internationale) medewerkers wat aan de Oud Vellerseweg in Barneveld wordt gerealiseerd hebben wij voor u op deze pagina verzameld.
Heeft u een vraag die hier niet tussen staat? Stel uw vraag aan ons via barneveld@weliving.nl.
-
Het plan bestaat uit een nieuw te bouwen complex met 64 wooneenheden waar maximaal 128 (internationale) medewerkers tijdelijk wonen c.q. verblijven. Dit project wordt gerealiseerd voor een tijdelijke periode van maximaal 15 jaar. Onderdeel van het project zijn een beheerderswoning, kantoor met multifunctionele ruimte, een gemeenschappelijke ontspanningsruimte en een gemeenschappelijk verblijfstuin met bijbehorende faciliteiten.
Het project is kwalitatief hoogwaardig en overtreft de laatste standaarden in de markt. Het project wordt SNF gecertificeerd.
Het plan is gelegen aan de Oud Vellerseweg, daarom bekend onder de naam Oud Vellerseweg of WeLiving Barneveld.
-
WeLiving (www.weliving.nl) uit Leiden gezamenlijk met de eigenaar van het perceel. WeLiving ontwikkelt en realiseert duurzame leefruimtes, afgestemd op de behoeften van bewoners. Wij geloven dat een kwalitatief goede plek om te leven de kwaliteit van het leven zelf bevordert.
WeLiving realiseert al haar projecten met oog voor de belangen van de bewoners, de gemeente, werkgevers én omwonenden. Samen kan er een succes van gemaakt worden. Iedereen verdient een goed thuis, ook al is deze tijdelijk. Dat maakt WeLiving specialist in thuisvesting.
Naast WeLiving zullen er verschillende projectpartners betrokken worden, zoals Buro SRO die het ruimtelijk traject verzorgt. Daarnaast is de gemeente een belangrijke projectpartner, als bevoegd gezag, maar ook omdat zij verantwoordelijk is voor voldoende kwalitatieve thuisvesting en andere relevante thema’s.
-
Het gaat om (internationale) medewerkers, die in de gemeente Barneveld werken en voor een relatief korte periode (short stay) woonruimte nodig hebben. Dit betreffen medewerkers, veelal vakspecialisten, werkzaam in de techniek, productie en voedingsmiddelensector. (Internationale) medewerkers die langer of definitief blijven, dienen door te stromen naar de reguliere woningmarkt.
-
Short stay is een term die wordt gegeven aan bewoners die tijdelijk ergens verblijven, dat is veelal een periode van maximaal 6-12 maanden. Hierna zal de bewoner verder integreren of terugkeren naar het thuisland.
-
WeLiving hecht waarde aan goede communicatie. Gelijktijdig met het indienen van het formele principeverzoek bij de gemeente Barneveld, zijn direct omwonenden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Deze informatiebijeenkomst is op 10 oktober 2023 gehouden.
Met elkaar willen wij een succes van dit plan maken. Daarom wordt er een klankborgroep opgericht. Met deze klankbordgroep wordt het project en diverse thema’s besproken.
Tot slot is er een projectwebsite gelanceerd, als centraal communicatiepunt. De projectwebsite is te benaderen via https://barneveld.weliving.nl/. Op deze website kan men zich aanmelden voor de nieuwbrief of klankbordgroep, ook is hier het plan terug te vinden of de presentatie van een eerder gehouden bijeenkomst.
Via de website kan iedereen WeLiving benaderen als er behoefte is aan bijvoorbeeld persoonlijk contact.
-
In september 2023 is het principeverzoek ingediend bij de gemeente. Na positieve reactie zal de omgevingsvergunning worden aangevraagd, dat wordt beoogd in het laatste kwartaal van 2023/eerste kwartaal 2024. Na het verlenen van deze vergunning kunnen de werkzaamheden voor de realisatie gaan aanvangen. Beoogd wordt om de eerste bewoners te verwelkomen na de zomer van 2024 en het project volledig gereed te hebben eind 2024.
-
Tijdelijke internationale medewerkers, ook wel arbeidsmigranten genoemd, zijn onmisbaar geworden. Veel bedrijven kunnen niet meer zonder. De gemeente wil goede huisvesting voor deze medewerkers. Illegale huisvestingssituaties wil de gemeente tegengaan en voorkomen. De gemeente wil ook voorkomen dat er meer reguliere woningen worden aangekocht, die dan worden gebruikt voor de huisvesting van buitenlandse medewerkers. Dat heeft namelijk negatieve gevolgen voor de reguliere woningmarkt, die al onder druk staat. Ook wil de gemeente dat er oog is voor kwaliteit, faciliteiten en beheer, omdat dit overlast reduceert.
-
WeLiving heeft in september 2023 een formeel principeverzoek ingediend bij de gemeente Barneveld om medewerking te verlenen aan haar plan. Hier wordt in principe gevraagd in te stemmen met een plan dat bij een positief besluit verder wordt uitgewerkt, zodat er een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. Gelijktijdig met het indienen van het principeverzoek zijn de direct omwonende geïnformeerd.
-
In het vigerende bestemmingsplan heeft het terrein een agrarische bestemming. De huidige bestemming is niet passend voor het plan. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht biedt het college van burgemeester en wethouders de mogelijkheid een omgevingsvergunning te verlenen voor het afwijkend gebruik en de bouw voor een tijdelijke periode. Voorwaarde is wel dat de gebouwen niet in strijd zijn met een goede ruimtelijke ordening. Daarom zal een ruimtelijke motivatie onderdeel moeten worden van de vergunning.
Voor de beoogde twee permanente woningen rechts naast het plan, vanaf de Oud Vellerseweg bekeken, is wel een aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Dit betreft een separaat plan met een andere procedure. In het kader van de transparantie wordt de voortgang van de twee permanente woningen wel meegenomen in de informatievoorziening van het plan voor de thuisvesting van (internationale) medewerkers.
-
Het is belangrijk dat (internationale) werknemers in een leefbaar gebied verblijven met voorzieningen in de nabijheid. Het plangebied waar het plan is beoogd, is formeel nog een agrarisch perceel, maar ligt aan de rand van de bebouwde kom van Barneveld en gezien de naastgelegen functies is er sprake van gemengd gebied. Ook maakt de locatie en haar omgeving deel uit van een beoogde uitbreidingslocatie die is opgenomen in de structuurvisie van de gemeente Barneveld.
Ten noordwesten van het plangebied zijn veel verschillende functies aanwezig, zoals een scholengemeenschap, het pluimveemuseum, en verschillende soorten van bedrijvigheid. Langs de Hessenweg zijn vooral woningen aanwezig. Een woonvoorziening voor (internationale) werknemers past hier goed tussen: de grootte van het complex sluit aan op de grootte van gemengde functies, qua functie past het bij de woonfunctie in de (toekomstige) woonomgeving.
Door de Oud Vellerseweg te verbreden en de aansluiting op de Hessenweg te verbeteren is het plan ook qua verkeersafwikkeling goed in te passen. De nabijheid van het station Barneveld Zuid is daarbij een pluspunt. Het plan wordt landschappelijk op een goede manier ingepast, zodat er ruimte ontstaat voor biodiversiteit.
-
Ja, na het aanvragen van de omgevingsvergunning neemt het college een besluit. Zodra de gemeente een besluit heeft genomen, kan een formele bezwaar procedure worden gestart.
Daarnaast is informele inspraak ook mogelijk door WeLiving te benaderen of via de klankbordgroep.
-
Ja, dit wordt gepubliceerd op de projectwebsite. Daarnaast ontvangt iedereen die zich heeft aangemeld voor de digitale nieuwsbrief een update per mail.
Ook wordt iedere aanvraag van een vergunning en een verleende vergunning gepubliceerd in het gemeenteblad, op de website van de gemeente Barneveld en ook op officielebekendmakingen.nl.
-
Het plan heeft de capaciteit voor maximaal 128 bewoners. De samenstelling wordt door WeLiving samen met de hurende partij bepaald. WeLiving maakt vooraf met de partijen afspraken over wie er komen wonen. Het zal altijd gaan om (internationale) medewerkers die hier tijdelijk wonen c.q. verblijven.
-
Er zijn twee type wooneenheden, namelijk type 2-kamer en type 3-kamer. In type 2-kamer is er naast een leefruimte (met eigen keuken), badkamer met toilet, een 2-persoonsslaapmaker. In een type 3-kamer is er sprake van twee eenpersoonsslaapkamers, zodat de bewoners meer privacy hebben.
Alle wooneenheden worden gebruiksklaar inclusief meubilering en stoffering opgeleverd.
-
Alle eenheden worden volledig gemeubileerd en gestoffeerd. Iedere eenheid is voorzien van eigen keuken en badkamer.
Daarnaast wordt een gemeenschappelijke ontspanningsruimte gerealiseerd en een buitenhof met faciliteiten (waaronder: gemeenschappelijke barbecueplaats en sportfaciliteit).
-
De bewoners gaan werken bij bedrijven in de gemeente Barneveld.
-
De bewoners zijn een gemêleerd gezelschap waarvan de herkomst divers is. Meestal komen de bewoners uit Oost-Europa, voornamelijk uit Polen, maar soms ook uit Zuid-Europa.
-
Nee er komen niet enkel mannen te wonen. Onderzoek leert dat de samenstelling van de doelgroep bestaat uit circa 40-50% vrouwen en 50-60% mannen. De uiteindelijke bewoners zullen naar verwachting een representatieve weerspiegeling zijn van de doelgroep.
-
Nee, er komen geen gezinnen te wonen, deze maken geen deel uit van de doelgroep (internationale) medewerkers. Stelletjes zijn wel welkom, hiervoor zijn speciale 2 persoonseenheden beschikbaar.
-
Goed contact met het thuisfront betekent veel voor de bewoners. Daarom wordt goed internet (WiFi) verzorgt in de wooneenheden. Daarnaast wordt er een gemeenschappelijke ontspanningsruimte, gemeenschappelijke buitenhof met faciliteiten (waaronder een gemeenschappelijke barbecueplaats en sportfaciliteiten) gerealiseerd. Tot slot gaan wij ervan uit dat de bewoners, net als andere inwoners van Barneveld, gebruik maken van bestaande voorzieningen, zoals winkels, horeca en recreatieterreinen.
-
Er worden huisregels opgesteld die in verschillende talen worden opgehangen, waaronder in iedere wooneenheid. Vooraf worden de regels doorgenomen met de bewoners. Dit doet de beheerder zoveel mogelijk in de taal van de bewoner(s), maar in ieder geval in het Engels.
-
Bewaking is niet nodig. Wel wordt het terrein en de algemene ruimten voorzien van camerabewaking.
-
Klachten behoren in eerste instantie bij de beheerder binnen te komen. Mocht hier geen reactie op komen, kan de klacht bij WeLiving gemeld worden. Dit kan via de projectwebsite (https://barneveld.weliving.nl), projectmailadres (barneveld@weliving.nl) of via het algemene mailadres (info@weliving.nl).
Daarnaast is het mogelijk om klachten ten aanzien van de verhuurder bij de gemeente Barneveld te melden via de website van de gemeente. Hiervoor kan men de volgende link gebruiken: https://www.barneveld.nl/melden-en-meedoen/problemen-met-verhuurder-melden
-
Bij overlast wordt direct opgetreden. Er is sprake van een duidelijk sanctiebeleid. Als er sprake is van herhaalde overlast, wordt de huur van de betreffende bewoner(s) stopgezet.
-
Er wordt een beheerder aangesteld, wat het vaste aanspreekpunt is voor de thuisvesting. De beheerder krijgt een eigen wooneenheid binnen het project. De beheerder is het eerste aanspreekpunt voor bewoners, omwonenden en gemeente. De beheerder kan ingaan op klachten en vragen. Naast het beheer van deze locatie zal de beheerder ook andere (beheer)taken uitvoeren.
Onder de uitvoering van beheer vallen de volgende zaken:
- Klankbordgroep (omwonenden, gemeente en andere belanghebbenden);
- Huisregels verstrekken;
- Nachtregistratie;
- Klachtenregistratie;
- Periodieke inspectie wooneenheden;
- 24/7 bereikbaarheid bij calamiteiten;
- Cameratoezicht;
- Aansturen schoonmaakdienst. -
- Cameratoezicht;
- Nachtregistratie zodat we weten wie waar verblijft;
- Periodiek worden alle wooneenheden door de beheerder gecontroleerd.Daarnaast vindt er periodiek overleg tussen belanghebbende(n) publieke partijen (denk aan: gemeente, handhaving en toezicht, politie) en de beheerder plaats om eventuele overlast en veiligheid te evalueren.
-
Het perceel wordt nu al zo goed als afgescheiden door sloten c.q. greppels. Er wordt daar waar nodig (gedeeltelijk) halfhoge afscheiding geplaatst door middel van hekwerk en haag.
-
De hoofdtoegang wordt gerealiseerd aan de rechterzijde vanaf de Oud Vellerseweg gezien, zie hiervoor het ontwerp.
-
De verkeersontsluiting wordt beoogd via de Oud Vellerseweg naar de Hessenweg. Deeze inrichting voldoet nu alleen niet. Daarom zal de verkeersinrichting hier worden aangepakt, door onder andere de Oud Vellerseweg te verbreden, zodat er sprake is van een goede verkeersontsluiting. De exacte inrichting wordt gepresenteerd als deze is uitgewerkt en is afgestemd met verschillende deskundigen.
-
Er komen op eigen terrein voldoende parkeervoorzieningen voor personenauto’s, namelijk 40 parkeerplaatsen. De norm is 0,30 parkeerplaats per bewoner. Daarnaast wordt een gemeenschappelijke fietsenstalling gerealiseerd, waarbij iedere bewoner de mogelijkheid krijgt om een fiets te gebruiken. Veel bewoners reizen met elkaar naar het werk en er wordt op verschillende wijzen gestimuleerd om de fiets te pakken.
-
Er komen verschillende faciliteiten zoals een (buiten)verblijfplaats en een gelegenheid om te barbecueën. Daarnaast zijn wij van mening dat de bewoners ook gebruik kunnen en dienen te maken van de faciliteiten in de omgeving en het dorp. Overigens komt er een goede digitale infrastructuur (WiFi) zodat bewoners gebruik kunnen maken van sociale media en voor contact met het thuisfront. Privacy in de wooneenheden is daarom heel belangrijk.
-
Jazeker. De bewoners worden gestimuleerd om de fiets te pakken, daarom wordt er een overdekte fietsenstalling met voldoende ruimte gerealiseerd.
-
Op eigen terrein worden verzamelcontainers geplaatst die regelmatig worden geleegd.
-
Als het project gerealiseerd is, wordt er bij ingebruikname een open dag georganiseerd waarvoor omwonenden en andere belangstellenden uitgenodigd worden om te komen kijken en kennis te maken met de thuisvesting.
-
Het is de bedoeling een klankbordgroep samen te stellen met deelnemers van de gemeente, WeLiving, omwonenden en andere betrokken partijen. Wanneer u denkt hieraan een bijdrage te kunnen leveren dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar barneveld@weliving.nl.
Wij verzoeken u daarbij aan te geven vanuit welke achtergrond u wil deelnemen aan de klankbordgroep en de mail te voorzien van een korte motivatie. Zo kunnen wij er voor zorgen dat de verschillende belangengroepen die er zijn, voldoende worden vertegenwoordigd.
-
Wij staan open voor uw ideeën en suggesties. Deze kunt u per e-mail naar ons sturen via barneveld@weliving.nl.